Cultura

Proiect European "Sate Româneşti"

NUMĂR DE PARTICIPANȚI:
48 persoane(35 elevi, 13 adulți)
MEMBRII ASOCIAȚIEI PLESCOP-NISIPARI
ANSAMBLUL DE DANSURI POPULARE “CASTELANII"
PROGRAMME L΄EUROPE POUR LES CITOYENS
L΄Action 1 – Mesure 1.1
AGENCE EXÉCUTIVE "ÉDUCATION, AUDIOVISUEL ET CULTURE”
BRUXELLES, BELGIQUE: 09.06.2010
TITLUL PROIECTULUI: “De la Dobrogea à la Bretagne: Des Jeunes pour la Culture et l΄Environnement"
PROIECT FINANȚAT DE UNIUNEA EUROPEANĂ CU SUMA DE 15.811,20 EURO ( 7.814,88 EURO TRANSPORTUL  ȘI 7.996,32 EURO pentru organizarea activităților din Franța)
PERIOADA: 04.07 – 18.07.2010
DISTANȚA TOTALĂ: 6.030 KM (Castelu – Plescop, dus întors)
COSTUL TRANSPORTULUI: 7.814,88 EURO
OBIECTIVELE ȘI PRIORITĂȚILE PROIECTULUI:
€    Dezvoltarea unui sentiment de identitate europeană, fondat pe valori comune, istorie și cultură
€    Favorizarea unui sentiment de apropiere în mijlocul cetățenilor Uniunii Europene
€    Dezvoltarea unui dialog intercultural
€    2010 anul european de combatere a sărăciei și excluziunii sociale
€    2011 anul european de voluntariat
Articol apărut în ianuarie 1990 în Buletinul Municipal din Plescop:
Operațiunea «SATE  ROMÂNEȘTI»
Așa cum a fost anunțat în buletinul municipal precedent, comuna Plescop a adoptat satul românesc Nisipari, este vorba despre un sat al comunei Castelu, regiune a Constanței, nu departe de Marea Neagră.
O reuniune de informare a avut loc pe 19 decembrie 1989 la Mille-Club. În cursul acestei reuniuni, obiectivele acestei adopții au fost reamintite: să se facă totul pentru a se evita ca satul amenințat de distrugere prin ,,planul de sistematizare" al lui Ceaușescu să fie distrus și populația sa deportată ….
Comitetul de înfrățire s-a mobilizat încă din 1998 pentru favorizarea mobilităților europene a tinerilor din Plescop precum și a tinerilor români și a schimburilor de experiență … Asociația are deschidere în domeniile școlare, sanitare, agricole, contribuie la formarea tinerilor agricultori, și crează schimburi de experiență între tinerii dintre cele două comune.
Două vizite, una în România, și cealaltă la Plescop, au permis stabilirea unor  contacte prietenoase și reluarea schimburilor de proiecte veritabile.
Comitetul de înfrățire împreună cu reprezentanții municipalității vor favoriza călătoria tinerilor handbaliști francezi în comuna Castelu, vor ajuta la construirea unui proiect sportiv și cultural în Dobrogea.
Comitetul a găzduit delegațiile importante și a organizat întâlnirea tinerilor. În 1996 un grup de tineri din Plescop delegați de consiliul municipal, însoțiți de 3 adulți din comitetul de înfrățire au stabilit primul contact … În 1997 tineri români au venit la Plescop. În august 1998, cu ocazia înfrățirii oficiale la Plescop, tinerii au fost foarte implicați și au contribuit la alegerea noilor orientări, hotărâri culturale … În 1999, tinerii din Plescop au mers la Nisipari cu proiectul care i-a ajutat să învețe franceza în două săptămâni. A urmat apoi o pauză, datorită schimbării municipalității, pauză care a ridicat temeri de întrerupere …
Contactele au fost restabilite în 2008 și mai presus de toate în 2009 implicând aleșii și membrii comitetului de înfrățire … Astfel au apărut noi proiecte, cu implicarea grupului de tineret.

2010 ESTE ANUL EDUCAȚIEI ȘI CULTURII PENTRU COMITETUL DE ÎNFRĂȚIRE PLESCOP-NISIPARI
Proiectul care a implicat un număr mare de elevi ai școlilor din Castelu și Nisipari a avut un mare succes. Proiectul a fost prezentat de coordonatorii proiectului la Căminul Cultural unde copiii, părinții, cadrele didactice, membrii comitetului de înfrățire, reprezentanții comunității au avut ocazia să vadă activitățile gândite de prietenii francezi pentru noi.
Am apărut în presa locală cu articole frumoase la adresa noastră. Avem certitudinea că schimburile culturale pe  Internet vor fi menținute și vor face obiectul bilanțurilor: ele ne vor permite să pregătim mai bine primirea unui grup de tineri din Plescop la Castelu în 2011 …